Udha e zemrës

Kujtimi i Shtëpisë Origjinale

Amaneti i el-Gazaliut r.a.foto

(Nga Ahmedi vëllau i El-Gazalit)

Të hënën me 18 dhjetorë 1111 vëllau im Gazali u zgjua herët para agimit. Si gjithnjë e fali namazin e sabahut, dhe përgaditi vetën për të ndërruar jetë. Ai më tha të ia sjell qefinin, dhe unë ia solla. Ai e puthi atë, shtriu vetën në të dhe duke thënë: O Zot, të dorëzohem me vullnet” ndërroi jetë. 

TESTAMENTI i FUNDIT i EL-GAZALIT

Ta keni të ditur se të dashurit e All-llahut (evliatë, të shenjtit),
nuk kanë frikë e as kurrfarë brengosje?
(
Kur'an 10:62)

Atyre u jepet lajmërim në jetën e Dunjasë 
dhe në jetën tjetër

(
Kur'an 10:64)

Nën jastëkun e Gazalit, aty ku kishte ndërruar jetë, vëllau i tij Ahmedi i gjenë vargjet e fundit të shkruara nga Gazali me siguri gjatë natës, ku kishte thënë:

“Thuaj shokëve të mi, kur të më shikojnë mua, të vdekur

Duke qarë dhe vajtuar me pikëllim për mua

Mos besoni që ky trup që po e shikoni jam unë

Në emër të Perëndisë, ju them, nuk jam unë,

Unë jam një shpirtë, dhe ky trup nuk është asgjë më shumë se mish

Ishte banimi im dhe rrobat e mija për një kohë

Unë jam një thesarë, që hajmalia e mbante të fshehur,

I formuar nga pluhuri, që më shërbeu si një altar

Unë jam një margaritarë, që la guaskën të braktisur,

Unë jam një zog, dhe ky trup ishte kafazi im

Prej nga kam shkuar unë tani dhe është lënë vetëm shenjë

Falenderimi i takon Zotit, që tani më liroi
Dhe e përgaditi vendin tim për mua në parajsën më të lartë,

Deri sot isha i vdekur, edhe pse i gjallë në mesin tuaj

Tani jetoj me të vërtetën, me varrin – rrobat e hedhura

Sot bisedojë me të shenjtët lartë

Pa perde në mes, E shoh Zotin ball për ball

Shikojë në “Loh – I – Mahfuz” dhe atje lexojë

Të kaluarën, të tanishmën, dhe të ardhshmen.

Ma leni shtëpine të bie në gërmadha, lëshojeni kafazin tim në tokë

Hidheni hajmalinë, nuk është shenjë më tutje

Ma leni anash mantelin, ishte vetëm rroba ime e jashtme.

Vendosni të gjitha në varrë, leni që të harrohen,

Unë kalova në rrugën time dhe ju keni mbetur prapa

Vendbanimi juaj nuk ishte më një vendqëndrim për mua

Mos mendoni se vdekja është vdekje, JO, është JETË,

Një jetë që tejkalon, çdo gje që ne vetëm mund të ëndrrojmë.

Derisa në këtë botë, ne na është lejuar gjumi

Vdekja është një gjumë, një gjumë që do të zgjatet

Mos u frikësoni kur vdekja u është afruar

Është vetëm një udhëtim për këtë shtëpi të bekuar

Kujtoni mëshirën dhe dashurinë e Zotit

Falënderojeni për mëshirën e Tij, dhe ejani pa frikë

Çka jam unë tani, edhe ju do të jeni

Sepse e di se ju jeni ashtu si jam edhe unë

Shpirtërat e gjithë njerëzve burojnë nga Zoti

Trupat e të gjithëve janë përbërë nga

njëllojë

E mira dhe e keqja, gjithashtu ishte e jona

Ua solla tani një mesazh gëzimi

Paqja dhe kënaqësia e Zotit qoftë gjithmonë me ju.

 

Al-Gazhali, The Alchemist of Happiness, Film by Ovidio Salazar, 2006 (Program Dokumentar)

 

Copyright, udhaezemres.com. All rights reserved